37: For the Queen - helppo tarinapeli
For the Queen on Alex Robertsilta vuonna 2019 (Evil Hat Productions) julkaistu korteilla pelattava tarinapeli. Uusi painos julkaistiin 2024 (Darrington Press). Peli on todellinen kerta- ja zero-prep-peli, sillä jopa pelin sääntöihin voi tutustua siltä istumalta - ne kun ovat kovin lyhyet ja luetaan vuorollaan suoraan korteista (17 kpl).
Tämä arviointi on kirjoitettu useamman, usean eri ryhmän kanssa pelatun pelin jälkeen.
ESITTELY
Peli tosiaan alkaa sillä, kun pelaajat lukevat vuorollaan sääntökortit. Jokaisessa kortissa on lyhyesti pelin sääntöjä, kuten ensimmäisessä kortissa: “Lukekaa nämä kortit pelaajien kesken vuorollaan myötäpäivään.” Muita sääntöjä ei ole, jostain erillisestä fasilitaattorin (pj:n) oppaan puhumattakaan.
Pelin tarinallinen kehys on se, että maailma on sekasorrossa. Kuningatar on matkalla tekemään sopimusta kaukaisen liittolaisen luokse ja hän on valinnut saattueeseensa ainoastaan pelaajat, ei ketään muuta.
Ennen varsinaista peliä pelaajat valitsevat kolmestatoista (tai supistetummasta määrästä) kuningatarkortteja yhden kortin kuvaamaan pelin kuningatarta. Valittu kortti luo myös sävyä peliin. Pelaajat tietävät alusta saakka pelin päättyvän siihen, kun pakasta nousee kortti, jossa lukee: “Kuningattaren kimppuun hyökätään. Puolustatko häntä?” Tämän kortin sijainnilla pakassa voidaan säädellä peliaikaa tunnista kahteen. Kysymyskortteja on käytettävissä enimmillään 60.
Varsinainen peli etenee niin, että jokainen pelaaja nostaa vuorollaan kortin, jossa olevaan kysymykseen kyseinen pelaaja vastaa. Sekä pelaajien hahmot että pelin tarina muodostuu pelaajien improvisoimalla vastauksia korttien kysymyksiin. Muuta erityistä hahmonluontia tai pelimekanismia pelissä ei ole. Korttien kysymyksien keskiössä on kunkin hahmon suhde kuningattareen. Useat kysymyksistä liittyvät matkaa edeltäviin tapahtumiin ja muistoihin. Tässä pari esimerkkiä korttien sisällöistä: “Kuningatar teki rohkean uhkauksen ennen matkaa. Uskotko hänen toteuttavan sen?” “Kuningatar antoi kerran rangaista sinua. Mitä muistat tästä lopun elämäsi?”
ARVIO
Pelin etuna on sen yksinkertaisuus - ja silti se voi tuottaa kiinnostavaa tarinaa ja kivan pelikokemuksen. Peli toimii hyvin vaikkapa osana jotain muuta tilaisuutta tai kevyenä tutustumispelinä.
Kysymyskortit ohjaavat isolta osin pelaajia pohtimaan asioita omasta ja hahmonsa näkökulmasta. Varsinkaan hahmojen välisiin suhteisiin ne eivät juurikaan kiinnitä huomiota. Pelin taustatarina on selkeä ja kuningattareen liittyvät inspiraatiokortit näyttävät ohjaavan peliä - ja tavallaan myös sen maailmaa - kivan erilaisiin suuntiin.
Pelin taustakonsepti kuningattaren matkasta ja kysymyskorttien kiinteät kysymykset eivät välttämättä kestä kovin paljoa toistoa eikä peli itsessään tarjoa juurikaan vaihteluvaihtoehtoja. Tosin pelistä on tehty useita eri versioita, mutta näitä en ole itse päässyt kokeilemaan.
Olen hieman kahden vaiheilla siitä, pidänkö pelistä. Onhan se kiva ja sille löytyy sopivat paikkansa, mutta ei se erityisemmin puhuttele tai innosta. Ihan kiva.
Kasin peli: “Toimiva peruspeli, jota pelaan ihan mielelläni. Ei kuitenkaan "sytytä" niin paljoa, että haluaisin itse jatkossa vetää (ellei kyseessä ole yksinkertainen, kiva kertapeli). Löytyy puhuttelevampiakin pelejä.”
MUUTOSEHDOTUKSIA
Peli on niin kiinteä ja sellaisenaan toimiva kokonaisuus, ettei tähän ole juurikaan muutosehdotuksia. Toki kiinnostavat versioinnit voisivat toimia vaihteluna.
Pelin esittelemien sääntöjen lisäksi olen lisännyt (ainakin mielessäni) peliin pari lisäohjetta:
Ensinnäkin kuningattareen liittyvän inspiraatiokortin valinnan yhteydessä näyttää olevan hyvä käydä pelaajien kanssa keskustelua siitä, millaiseksi he näkevät kortissa olevan kuningattaren ja tämän maailman. Pelaajat selvästi tulkitsevat kuvia omilla tavoillaan. Yhteinen keskustelu raamittaa pienellä vaivalla pohjaa koko pelille.
Toisekseen ohjeistan pelaajia reagoimaan toisten vastauksiin, huomioimaan niitä omissa vastauksissaan ja sitomaan toisia hahmoja omiin vastauksiinsa. Näin pelaajat eivät pelaa omaa peliään suhteessa kuningattareen, vaan pelistä muodostuu yhtenäisempi (kokemus).
AIEMPIA PELIARVIOITANI
Ostopelit (suluissa arvosana)
- Dialect (10)
- Shock: Social Science Fiction (9)
- QuestWorlds (9)
- Twist and Turn (9)
- Miksi OSR ei ole minua varten? (Knave ja Mothership) (7)
- Querent (9)
- Ironsworn (8)
Omat pelit
- Sankareiden matka (10)
- lasten kanssa pelaamisesta (sis. minisäännöt) (9/10)
- Rautaportti (9)
- Kevytterä (9)
- Rautaterät (8)
Kommentit
Lähetä kommentti