25: Roolipelien määrittelyä 2
Tämä on toinen osa roolipelien määrittelyä käsittelevistä kirjoituksistani. Edelliseen keräsin eri lähteistä roolipelien määritelmiä. Tässä kirjoituksessa yritän tehdä tuon edellisen pohjalta jonkinlaista yhteenvetoa ja omaa tulkintaani.
Kun innostuin pohtimaan tätä asiaa hieman tarkemmin muotoilin jo ennen tarkempaa lähteisiin perehtymistä seuraavanlaisen, joskin sittemmin hieman muokatun määritelmän:
Lisäksi olin jokseenkin varma, että joku tällainen lyhyt määritelmä edellyttää tuekseen listausta roolipeleille tyypillisiä piirteitä, sillä roolipelien hajanaisuutta ja moninaisuutta on jokseenkin mahdotonta tiivistää muutamaan virkkeeseen.
Toistan tähän myös sen Discord-keskustelussa esille tulleen seikan, että määrittelyt aina nostavat joitakin seikkoja keskiöön ja ohittavat joitakin toisia. Millään muotoa en koe tekeväni tässä täydellistä tai lopullista määrittelyä roolipeleistä.
***
Edellä olevassa määritelmässäni pyrin nostamaan esille roolipelien luovuuden, tyypillisen genresidonnaisuuden, sääntöjen läsnäolon (poikkeuksena freeform), pelin tyypillisen etenemisen kohtauksittain, pelillisten seurausten keskeisyyden sekä käsityksen siitä, että roolipelaaminen muodostaa tarinan. Pyrin tekemään määritelmästä riittävän yleisen.
Jälkikäteen lisäsin määritelmääni viittauksen rooleista, sillä sitä koin määritelmäni eniten kaipaavan. Ajattelen näiden roolien pitävän sisällään myös pelinjohtajan roolin sekä pelinjohtajan pelaamien ei-pelaajahahmojen roolit. Lisäksi genren käsitteen ajattelen pitävän sisällään myös pelimaailman, vaikkei määritelmä sitä suoraan esille tuokaan.
Pelillisyyden ja sen tuottamien seurausten muotoilu haki jonkin aikaa muotoaan. “Lainalaisuuksien mukaisuudella” pyrin kuvaamaan samanaikaisesti sekä sitä, kuinka roolipelit tyypillisesti sitoutuvat erinäisiin sääntöihin (sisältäen genren ja maailman), että sitä, kuinka roolipeleille on myös tyypillistä joustavuus ja vapaus - erityisesti jos asiaa verrataan lautapeleihin.
Tarinaa en halunnut nostaa määritelmän keskiöön, sillä kaikissa peleissä - esim. ns. dungeon crawlingissa - tarina ei välttämättä ole pelaamisen lähtökohta - ja silti tällaistenkin pelien voidaan ajatella ikään kuin jälkikäteen muodostavan tarinan hurjista seikkailuista luolastoissa tms.
Määritelmäni ohittaa sooloroolipelaamisen puhumalla pelaajista monikossa ja korostamalla näiden yhteistoimintaa. Lisäksi määritelmäni ei avaa tarkemmin mm. sääntöjä tai pelaamista.
***
Tarkemman tutustumisen jälkeen en enää osaisi tehdä tuollaista lyhyttä ja ytimekästä määritelmää - sen verran moninaisen näkökulman asiaan tarjosi jo tällainen tutkielmahenkinenkin perehtyminen. Sen sijaan hyödynnän taustatyötäni tekemällä oman yhteenvedon roolipeleille tyypillisistä piirteistä.
Luetteloni on sekoitus omia ja erityisesti The Roudledge Handbook of Role-Playing Game Studies (2024) -kirjassa olevia luonnehdintoja, mutta omia vaikutteita ovat antaneet myös muut “tutkielmiani” tausta-aineisto.
Tällaisen yhteenvedon katson auttavan - RPG Studies -kirjan hengessä - mm. sen määrittelyä, mikä on roolipelaamisen kovaa ydintä, miksi joku peli ei tunnu täysin roolipeliltä ja miksi jokin muu kuin roolipeli voi tuntua roolipelimäiseltä.
Tässä luettelossa en antanut juurikaan painoarvoa eri tyyppisille peleille. Sen sijaan pyrin luettelemaan roolipeleille yleisesti tyypillisiä piirteitä. Onneksi kuitenkin roolipeleissä miltei kaikki on mahdollista ja näin ollen pelien todellisuus on mitä moninaisin!
***
Mainittakoon vielä sellainen henkilökohtainen mieltymykseni, että minusta on vähemmän harhaanjohtavaa ja paremmin kuvaavaa kutsua esim. Fiascoa roolipelin sijasta draamapeliksi ja For the Queenia tarinapeliksi. Edellisen keskiössä on hahmojen ja koko pelin asetelman hakema draama, jälkimmäisen kysymyksiin vastaamalla muodostuva tarina ja molemmista puuttuu useita tyypillisen roolipelin keskeisiä piirteitä.
Todettakoon sekin, että kutsun omaa peliäni - Sankareiden matkaa - siksi tarinaroolipeliksi, että olen yrittänyt tuoda peliin uusia tapoja synnyttää tarinaa. Huomioi kuitenkin se, etten näillä vaihtoehtoisilla määrityksilläni yritä ketään kieltää kutsumasta mainittuja pelejä (yksinomaan) roolipeleiksi.
***
Jos joku ihmettelee sitä, miksi olen laatinut tällaisia melko teoreettisia tekstejä roolipeleistä, niin vastattakoon lyhyesti tällaiseen kuvitteelliseen kysymykseenkin:
Ensinnäkin olen syvemmän roolipelaamisen “uusherännäinen”. Toisekseen pidän ylipäätään aivojeni käyttämisestä ja älyllisistä haasteista. Kolmanneksi roolipelit ovat minulle tärkeä osa ajankäyttöäni ja identiteettiäni. Neljänneksi, jos pidän jotain tärkeänä, niin haluan tutustua siihen “pintaa syvällisemmin”.
Siispä summa summarum:
“Tärkeintä elämässä on roolipelaaminen, eikä sekään ole kovin tärkeää”
- pseudokirkkonummelainen sanonta
Kommentit
Lähetä kommentti