8: Roolipelit tutuksi!
Kertapelejä peluutan ennen kaikkea tarjotakseni kiinnostuneille mahdollisuuden saada tuntumaa roolipelaamiseen ylipäätään tai erityisesti tarinallis-yhteistoiminnalliseen pelaamiseen. Roolipelaamiseen tutustuvia varten olen koostanut monistettavan esittelytiedoston roolipeleistä. Tässä kirjoituksessa esittelen tuon tiedoston sisällön.
***
(1) Aloitan luettelemalla roolipelaamisen hyviä puolia. (Tähän luetteloon sain alkuperäisen inspiraation Suomen Roolipeliseuran sivuilla olevasta Reija Karvosen Roolipelikansiosta: Johdatus pöytäroolipelaamiseen 2019).
“MIKSI ROOLIPELIT?
ropettaminen on kivaa!
hyvää vastapainoa arjelle
tarjoaa onnistumisen ja mielekkyyden kokemuksia
kehittää luovuutta ja mielikuvitusta
tarjoaa mahdollisuuden tarkastella maailmaa useista, myös itselle vieraammista näkökulmista
kehittää ongelmanratkaisutaitoja sekä sosiaalisia taitoja
ohjaa suunnittelemaan ja arvioimaan asioita, mm. pelaamisen organisointi, hahmon suunnittelu ja pelimekanismien vertailu
kannustaa lukemaan ja tutustumaan uusiin asioihin
kehittää kielitaitoa - sekä suomea että (useimmiten myös) englantia
tarjoaa turvallisen kontekstin näille mm. tutun peliporukan ja yhteisesti jaettujen sääntöjen kautta”
***
(2) Seuraavaksi pyrin tiivistetysti hahmottamaan sitä, mistä roolipeleissä on kyse.
“ROOLIPELI = ROOLI + PELI
“Tärkeintä roolipelissä on [...] heittäytyminen. Jos ajattelee roolipeliä tavallisena lautapelinä, homma ei toimi. Roolipelaaminen on pikemminkin kuin improvisaatioteatteria. Kuinka hauskaa ja mielenkiintoista pelaaminen on, [se] riippuu täysin pelaajista ja [...] pelinjohtajasta…”
ROOLI = hahmon valintojen kuvailua kuvitteellisessa maailmassa
Pelaaja tekee valintoja hahmonsa puolesta ja kuvailee niitä toisille pelaajille.
-> Mitä hahmoni tekee? Millainen hän on?
-> Mitä hän tavoittelee ja kuinka hän reagoi maailman tapahtumiin?
Pelinjohtajan tehtävänä on pelata muuta maailmaa sekä valmistella seikkailut ja niistä koostuvat pidemmät kampanjat.
-> Millaisessa pelimaailmassa pelaamme?
-> Mistä seikkailussa on kyse ja millaisia mahdollisuuksia ja haasteita se tarjoaa hahmoille?
-> Millaisessa ympäristössä hahmot toimivat? Kuinka ns. ei-pelaajahahmot toimivat ja mikä heitä motivoi?
PELI = säännöt tuovat yllätyksellisyyttä pelin ratkaisuihin
Sääntöjen vuoksi roolipelit ovat pelejä eivätkä vapaata tarinan luomista. Sääntöjen avulla hahmojen kohtaamat haasteet ratkaistaan satunnaisuuden ja yllätyksellisyyden avulla. Samalla säännöt tuovat rakennetta pelaamiseen.
-> Kun hahmoni yrittää jotain, nopat ja säännöt ratkaisevat sen, kuinka hahmolle käy!
Roolipelit /vrt. tietokone- ja lautapelit
roolipeleissä pelataan aina yhdessä toisin kuin isossa osassa lautapelejä, joissa pelataan toisia vastaan
roolipeleissä mielikuvitus ja yhdessä sovittu asettaa pelin rajat, ei tietokonepeliin koodatut reunaehdot ja toimintamekanismit”
***
(3) Tämän jälkeen tarjoan näkymään siihen, kuinka roolipelejä on hyvin monenlaisia. Tässä käytän apuna ns. GNS-teoriaa, vaikka tiedän sitä myös kritisoidun.
“MILLAISTA ERILAISTA ROOLIPELAAMISTA ON?
Gamistinen pelaaminen
Jos pidät tietokone- ja/tai lautapeleistä, saatat pitää gamistisesta painotuksesta. Tällöin pelissä tyypillisesti kiinnostaa pelin sääntöjen rajoissa tapahtuva haasteiden ylittäminen. Tähän saattaa liittyä halu painottaa strategisia valintoja (mm. miniatyyritaistelut) sekä hahmon kehityksen optimointi (ns. munchaus). Esimerkkipelinä strategiapeleistä alkunsa ja myöhemmin tietokonepeleistä vaikutteita saanut Dungeons & Dragons sekä 13th Age* ja muut “D&D-johdannaiset”.
Tarinallinen / eläytyvä pelaaminen
Jos pidät kirjallisuudesta ja/tai elokuvista, niin tarinallinen ja eläytyvä pelaaminen saattaa olla sitä, mitä kaipaat. Tällöin sääntöjen tehtävänä on tukea hahmojen luonteiden ja muiden piirteiden pelaamista sekä hahmojen tarinan muodostumista. Tähän saattaa liittyä myös toive kevyistä säännöistä. Esimerkkipeleinä HeroQuest*, Fate, Vampire ja useat ns. indiepelit.
Simulationistinen pelaaminen
Jos sinua kiinnostaa maailmat ja kulttuurit ja/tai pelien realistisuus, niin sinua saattaa kiinnostaa simulationistinen painotus. Siinä peli ja sen säännöt yritetään saada henkimään valittua pelimaailmaa sekä sen olemusta ja toimintamalleja. Tähän saattaa liittyä myös pyrkimys mm. tekniikan, taistelun tai taikuuden mallintamiseen kyseisen pelimaailman realistisuuden mukaan. Esimerkkipeleinä RuneQuest*, HarnMaster ja Twilight: 2000.
Huom. Kyse ei ole selvärajaisista lokeroista eri pelien tai edes pelityylien välillä. Periaatteessa miltei kaikista peleistä löytyy kaikki nämä piirteet - eri painotuksin tosin.”
***
(4) Seuraavaksi erittelen pelejä pelaajien roolituksen kautta.
“PELAAJIEN ROOLEISTA
Pelinjohtajavetoinen pelaaminen
Alkuperäinen ja yleisin pelaamisen tyyli: yksi pelaajista on pelinjohtaja ja vastaa säännöistä, pelimaailmasta sekä seikkailuiden etukäteissuunnittelusta. Pelaajat toimivat hahmojensa kautta suhteessa pelinjohtajan määrittelemiin kohtauksiin. Alalajeina mm. “ratakiskot” (hahmojen toiminta etenee valmiin käsikirjoituksen mukaisesti) ja “hiekkalaatikko” (pj tarjoaa hahmoille paikan ja ei-pelaajahahmot, mutta hahmojen toiminta on muutoin vapaata). Säännöt, maailma ja seikkailut voivat olla joko ostettuja tai pelinjohtajan itsensä tekemiä (ns. homebrew).
Yhteistoiminnallinen pelaaminen
Pelityyli, jossa kaikki pelaajat ovat yhdessä sekä pelin “käsikirjoittajia” (vrt. pelinjohtajia) että pelaavat omaa hahmoaan. Myös vaihtuvien hahmojen pelit ovat mahdollisia tai pelit, joissa ei pelata selkeästi jotain tiettyä hahmoa. Yhteistoiminnallisuutta voidaan tukea erilaisilla, tavallaan pelinjohtajaa korvaavilla mekanismeilla ja satunnaisuudella, kuten ns. oraakkelitaulukoilla.
Soolopelaaminen
Peliä, jossa pelaaja soveltaa yksin yhteistoiminnallisessa pelaamisessa usein käytössä olevia mekanismeja. Pelaaja siis sekä pelaa hahmoaan (tai useampaa) sekä vastaa tarinan kuljettamisesta. Varsinkin tälle pelaamisen muodolle on tyypillistä, että pelissä on enemmän tai vähemmän selkeät säännöt sekä hahmon toiminnalle että tarinan muodostamiselle.”
***
Lisäksi, jos minulla on sähköinen yhteys roolipeleihin tutustumassa oleviin pelaajiin, saatan tarjota heille kahta videota katsottavaksi. Ennen peliä olen jakanut roolipelaamisen konseptia avaavan Dicebrakerin videon What´s a Tabletop RPG - How to Pen and Paper. Pelin jälkeen olen saattanut jakaa vielä Shut Up & Sit Down: How to Get Into Tabletop RPGs! -videon, jonka alkupuolisko kannustaa mielestäni onnistuneesti aloittamaan pelit!
Ps. Yksi blogeista näyttää ylittäneen sadan lukukerran, toinenkin on lähellä - taidan keittää juhlakahvit! :)
Kommentit
Lähetä kommentti